Companiile de construcții oferă prețuri mult mai avantajoase în primele etape de dezvoltare a proiectelor, se știe. Respectiv, mulți dintre cei care vor să-și cumpere o locuință și să economisească, în același timp, câteva mii de euro, semnează contractul de investiție, plătesc cel puțin 30% din suma apartamentului și așteaptă ca blocul sau complexul locativ să fie dat în exploatare pentru a se muta. Dar dacă momentul nu se mai apropie? Cum să evite astfel de situații, dar și ce trebuie să întreprindă investitorul în cazul în care nimerește în una dintre ele, ne spune avocatul Dumitru Marco.
Și pentru că nu încetăm să ne ciocnim de poveștile stresante ale celor care-și așteaptă cu disperare apartamentul pe care l-au plătit, dar compania de construcții tot amână minunea, l-am întrebat pe avocatul Dumitru Marco ce este de făcut în asemenea cazuri.
Regulile de bază pentru oricine-și planifică să investească într-un bun imobil sunt: să analizeze minuțios piața, să studieze un pic istoricul companiei de construcții de la care ar vrea să cumpere apartament, să citească contractul de investiție cu atenție și, preferabil, să-l analizeze cu un jurist.
Studiați istoricul companiei de construcție
”În momentul încheierii contractului de investiție, investitorul trebuie să cunoască istoricul companiei de construcție și să se convingă că aceasta există de ceva timp pe piața serviciilor de construcții și are cel puțin un obiect dat în exploatare în termen.”, a precizat avocatul.
Negociați clauzele contractuale
”În pofida credibilității companiei contractate, investitorul urmează să insiste asupra momentului negocierii clauzelor contractuale. Contractul trebuie să conțină dreptul investitorului de a cere şi a primi despăgubiri de ordin financiar în cazul în care antreprenorul va încălca termenul prevăzut de transmitere a imobilului în exploatare.Penalitatea poate fi stabilită într-o sumă fixă sau în procent din preţul contractului pentru fiecare zi de întârziere.”, a adăugat avocatul Dumitru Marco.
Apelați la un avocat specializat!
”Recomand eventualilor investitori să apeleze la un avocat specializat pe litigii imobiliare, care să fie prezent și în momentul negocierii/încheierii contractului. Avocatul va studia toate aspectele și vă va apăra de eventuale litigii, întocmind corect contractul și stipulând clauzele care vă avantajează.
Vreți să vă retrageți suma investită?
Suma poate fi retrasă doar în cazul rezilierii contractului. Legiuitorul menționează că acest lucru este posibil doar în cazurile prevăzute de lege sau prin acordul părților. Deci, doar în baza prevederilor legale și contractuale, care expres menționează cazurile în care se permite rezilierea contractului, părțile pot înceta contractul.”, a mai adăugat dânsul.
”Este imposibil să evitați apariția eventualelor litigii la 100%, însă acest risc poate fi maxim diminuat în cazul în care veți apela la asistență juridică calificată și dacă o să consultați un expert din domeniul imobiliar.”, a conchis avocatul.
În cazul unui eventual litigiu veți fi scutit de achitarea taxei de stat. Conform recomandării Curții Supreme de Justiție nr. 4 din 09.08.2012, la cauzele civile ce vizează litigiile cu privire la darea în exploatare în termen a imobilelor, inclusiv caselor de locuit, prestarea în termen a serviciilor etc. se aplică prevederile Legii nr. 105 din 13.03.2003 „Privind protecția consumatorilor”. Conform prevederilor art.31 (26) actului normativ vizat: „Consumatorii sunt scutiți de taxa de stat în acțiunile privind protecția drepturilor sale”.
Sursa: town.md
Comentarii