Litigiile legate de rapoartele juridice succesorale sunt clar indicate în Codul civil al Republicii Moldova. Obiectul sucesiunii pot fi bunurile mobile și imobile, care se transmit în proprietatea persoanelor după moartea proprietarilor. Sub determinare nimeresc casele și apartamentele, obiectele de artă și de uz casnic, mijloace financiare în valori monetare, acțiuni, drepturi pentru publicarea materialelor și multe altele. Concepția greșită este că adresarea la un jurist familial după ajutor se face doar atunci când apare o problemă. Un specialist de încredere se axează pe o cooperare de lungă durată și este interesat de bunăstarea clientului. Prin urmare, el devine un sfătuitor eficient, capabil să ofere asistență juridică calificată pe o mulțime de probleme și să Vă prevină de acțiunile nechibzuite.
Legislația Republicii Moldova prevede două opțiuni de acceptare a succesiunii: prin testament și prin lege. A doua opțiune este folosită în absența testamentului. Este necesar de remarcat faptul că, pe lângă avantajele evidente și dorite, intrarea în succesiune poate avea unele dificultăți. Deci, datoriile defunctului se transmit prin succesiune. Plata lor este pusă în sarcina moștenitorilor.
Deseori apar așa situații în care defuncții din diverse motive nu lasă testamente sau o oarecare parte din moștenire nu se întocmește după lege.
Potrivit Codului Civil al Republicii Moldova, intrarea în succesiune poate fi posibilă în ordinea de succesiune. Moștenitorii de gradul I sunt părinții, copiii și soții. Există, de asemenea, persoane care au dreptul la o cotă-parte obligatorie din cadrul succesiunii.
În situațiile în care succesorii de gradul I lipsesc, sau se refuză de înregistrarea dreptului succesoral – acest drept le revine succesorilor de gradul II. Intrarea în succesiune, de fapt, înseamnă împărțirea bunului moștenit între ei în cote-părți egale.