Cum alegi un contabil profesionist?
Am insistat în repetate rânduri asupra rolului semnificativ al unui contabil în cadrul unei firme. Însă cum să recunoaștem un specialist în adevăratul sens al cuvântului. Mai jos am pregătit o serie de criterii de alegere a contabilului. Dacă le parcurgeți, vă va fi mult mai ușor să faceți alegerea corectă.
- Experiență. În primul rând trebuie să fiți siguri și să vă convingeți că respectivul contabil cunoaste sectorul Dvs. de activitate. Pe lângă operațiunile și înregistrările strict contabile există o serie de activități conexe care nu sunt uzuale în toate domeniile de activitate.
- Recomandările. Dacă poți lua recomandări din piața de la prieteni cunoscuți ar fi minunat.
- Comunicarea. Trebuie să vă asigurați că o să lucrați cu un om din echipa/firma de contabilitate care să vă cunoască istoricul și particularitățile afacerii Dvs.
- Integritate. Sa fie recomandat de clienții pe care-i are, acestea fiind respectiv pozitive.
- Continuitatea evidenței contabile e un factor foarte important, e bine să aveți acces la toată informația non-stop.
- Profilul contabilului. În ziua de azi e foarte ușor să verifici din timp efectiv oamenii cu care vei lucra. Te poți uita pe profilele lor de Linkedin, Facebook, Google+ etc.
- Costul serviciilor pe care îl puteți suporta în condițiile economice actuale. Onorariul perceput de un contabil diferă în funcție de numeroase aspecte precum: dimensiunea societății, numărul de tranzacții, numărul de salariați, consultanța necesară, serviciile adiționale. Este bine să fiți atent la tarife pentru a vă asigura că puteți susține costurile din venitul generat, însa nu acestea ar trebui să fie elementul decizional în alegerea contabilului, fiindca uneori un preț mic atrage după sine riscuri și cheltuieli greu de suportat.
- Portofoliu de clienți. Acesta este un criteriu prioritar în alegerea unui contabil sau a unei firme de contabilite.
- Concentrat pe clienți. Un contabil bun este expert nu doar în cifre, el înțelege industria, sectorul și clientul amănunțit. Înțelegând cerințele unei afaceri va putea oferi cele mai bune sfaturi pentru a fideliza clienții, iar recomandările pozitive nu se vor lăsa mult așteptate.
- Gestionează corect timpul. Contabilii joacă un rol foarte important în procesul de luare a deciziilor pentru profitabilitatea unei afaceri. În afară de managementul financiar, aceștia se confruntă cu multe alte sarcini minuțioase. Având un timp bine gestionat, contabilii reușesc să analizeze la rece orice situație pentru a lua cele mai bune decizii.