Abordând subiectul cetățeniei, putem specifica faptul că foarte mulți concetățeni au redobândit cetățenia română, conform art.11 al legii cetățeniei române din 1991 cu completările ulterioare, adresându-se direct la Ministerul Afacerilor Interne, Directia de Pașapoarte din anii 1991-2002 și ulterior, în unele situții.
Actualmente, orice persoană interesată se poate adresa, în conditiile prezentei secțiuni, Direcției Generale de Pașapoarte cu o cerere în vederea obținerii datelor despre cetățenia româna cu care aceasta sau ascendenții/descendenții săi sunt identificati în Registrul Național de Evidențăa Pașapoartelor Simple.
Una dintre atribuțiile Direcției Generale de Pașapoarte, conform legii în vigoare în materie de cetățenie, este furnizarea datelor privind cetățenia româna cuprinse în Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice îndreptățite. În Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple se ține evidența doar a cetățenilor români și/sau foști cetățeni români care s-au aflat în circumstanțe tangente cu activitatea desfășurată la nivelul Direcției Generale de Pașapoarte. Prin urmare, această instituție poate oferi, conform prevederilor legale incidente, doar datele păstrate în evidențele proprii, numai în măsura în care acestea există.
Perfectarea cererii:  Cererea poate fi depusă personal sau prin mandatar.
Termen:  Examinarea cererii se realizează în decurs de 30 de zile.
Pentru furnizări de date puteți apela și aici
În baza unei cereri motivate poate fi solicitată furnizarea diferitor date,precum:
date de stare civilă (numele, prenumele, data și locul nașterii, precum și prenumele părinților persoanelor în cauză);
date referitoare la actele de identitate eliberate persoanelor despre care sunt solicitate informații;
date referitoare la domiciliile și reședințele acordate;
date referitoare la codul numeric personal atribuit.
- Fotocopia legalizată a certificatelor de stare civilă (certificate de naștere, certificate de căsătorie, certificate de divorț, certificate de deces), precum și a documentelor din care să rezulte eventualele modificări intervenite cu privire la numele și/sau prenumele solicitantului și/sau al reprezentantului legal sau convențional, după caz;
Actele de stare civilă, precum și cele din care rezultă schimbări de nume/prenume pot fi depuse în copie simplă doar dacă funcționarul care primește cererea le certifică pentru conformitate cu originalul.
- Dacă cererea nu se depune personal, ci prin mandatar/reprezentant legal, aceasta trebuie să fie însoțită, pe lângă documentele prevăzute mai sus, de fotocopia documentului de identitate al mandatarului/reprezentantului legal, precum și de originalul procurii speciale autentificate, care să îndeplinească condițiile legale precizate mai jos sau al unei împuterniciri avocațiale ori al unui document care să ateste calitatea de reprezentant legal al persoanei în numele căreia sunt solicitate datele.
- În situația în care persoana interesată solicită și date cu privire la cetățenia română a ascendenților/descendenților săi, este necesar să prezinte, în afara documentelor precizate mai sus, și anumite documente suplimentare referitoare la actele de stare civilă ale ascendenților/descendenților, precum și la legătura de rudenie existentă între solicitant și ascendenți/descendenți, după cum urmează:
fotocopiile documentelor de identitate ale ascendenților/descendenților;
fotocopii legalizate ale certificatelor de stare civilă ale ascendenților/descendenților (certificate de naștere, certificate de căsătorie etc.), precum și ale documentelor din care să rezulte eventualele modificări intervenite cu privire la numele și/sau prenumele ascendenților/descendenților;
Actele de stare civilă, precum și cele din care rezultă schimbări de nume/prenume pot fi depuse în copie simplă doar dacă funcționarul care primește cererea le certifică pentru conformitate cu originalul.
declarația autentificată a ascendenților/ descendenților din care să rezulte acordul lor privind furnizarea către persoană solicitantă a datelor acestora despre cetățenia română din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple. Dacă, însă, ascendenții/descendenții sunt decedați, cererea trebuie să fie însoțită de certificatul de deces al acestora, în fotocopie legalizată.
Termenul de soluționare a cererii de furnizare de date din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple și din registrele județene și al municipiului București este de 30 de zile de la data înregistrării solicitării.
Răspunsul poate fi ridicat de la sediul instituției unde a fost depusă cererea sau poate fi comunicat, prin poștă, la adresă de domiciliu sau la o altă adresă precizată de către solicitant în cuprinsul formularului.
Pentru o identificare corectă în evidența de pașapoarte, pot fi utile și alte informații referitoare la plecarea din România, sens în care cererea poate fi însoțită și de documente din care să reiasă, de exemplu, data părăsirii țării și de documentul de călătorie folosit în acest sens etc. În cazul în care solicitantul nu deține asemenea documente, aceste informații pot fi precizate în cuprinsul cererii.
Furnizarea unor date din registrul naţional de evidenţă a persoanelor
Persoanele fizice sau juridice pot solicita, în baza unor cereri scrise motivate, comunicarea de date cu caracter personal din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, referitoare la:
- date de stare civilă (numele, prenumele, data şi locul naşterii, precum şi prenumele părinţilor persoanelor în cauză);
- date referitoare la actele de identitate eliberate persoanelor despre care sunt solicitate informaţii;
- date referitoare la domiciliile şi reşedinţele acordate;
- date referitoare la codul numeric personal atribuit.
Suntem disponibili să vă oferim consultanța și asistența juridică în privința furnizării datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor. Vă oferim tot suportul necesar, așteptându-vă la sediul nostru, cu o programare în prealabil aici.
Top Just SRL