Buletinul este actul care atesta ca esti cetatean, ca ai un domiciul, ca ai o identitate. In lipsa sa, esti ca o persoana necunoscuta. Daca ai implinit de curand 14 ani si urmeaza sa iti faci primul buletin, ar trebui sa stii ca trebuie sa mergi cu un parinte, un reprezentant legal si sa ai la tine mai multe documente. De asemenea, daca ti-ai pierdut documentul de identitate, sau ti-ai schimbat datele personale, iti prezentam procedura pe care trebuie sa o urmezi.
In cazul modificarii numelui si/sau prenumelui titularului, prenumelui parintilor, a datei ori a locului de nastere, precum si in situatia schimbarii sexului, se prezinta si hotararea judecatoreasca sau, dupa caz, actul administrativ in baza caruia s-au modificat datele de stare civila.
Tariful de eliberare a actului de identitate este stabilit tot la valoarea de 7 lei, iar timbrul fiscal nu mai este necesar nici în acest caz.
In cazul in care doriti eliberarea unui nou act de identitate, din cauza ca v-a fost furat, trebuie sa urmati urmatorii pasi:
In cazul in care v-a fost furat buletinul, trebuie sa declarati obligatoriu in termen de 15 zile la politie si sa depuneti o cerere pentru eliberarea unui act de identitate nou. Cererea se face pe raza localitatii unde aveti domiciliul, la unul dintre ghiseele serviciului public din cadrul Directiei Generale pentru Evidenta Populatiei.
Pentru eliberare buletin nou trebuie sa asteptati 30 de zile. Aceasta perioada se poate prelungi doar in cazul in care seful serviciului public comunitar doreste acest lucru.
In cazul in care nu aveti un domiciuliu stabil este absolut necesar sa vina proprietarul imobilului in care locuiti, insotit de un act de identitate in original si sa semneze o declaratie. In cazul in care nu se afla in tara, declaratia acestuia poate fi scrisa la un notar.
Daca vreti sa va schimbati datele, precum numele sau domiciliu, trebuia sa inaintati o cerere in acest sens, la serviciul public de evidenta a persoanelor din localitatea de domiciuliu.
Nici in acest caz nu mai este necesar timbrul fiscal, de la 1 februarie 2017, tot asa cum nu mai este necesara declararea actului ca pierdut intr-un ziar sau la Monitorul Oficial. Tariful de eliberare a documentului este de 7 lei.
In situatia in care doriti sa va schimbati buletinul pentru a-l actualiza la noile date personale, trebuie sa urmati procedura:
Actele necesare in cazul in care ti-ai schimbat datele personale sunt aceleasi ca in cazul in care ti ar fi fost furat buletinul, mai putin, dovada eliberata de la politie.
Asadar, trebuie sa inaintati o solicitare catre Directia Generala pentru Evidenta Populatiei din localitatea dumneavoastra de domiciliu, in care sa solicitati eliberarea unui nou document, in raport cu noile date personale. De exemplu, aceasta procedura este demarata de persoanele al caror nume de familie s-a schimbat, dupa casatorie.
Este important sa stiti ca nu trebuie sa depasiti termenul de 15 zile pentru a solicita un nou act de identitate. Altfel, sunteti pasibil de o amenda, cuprinsa in acest moment intre 40 si 80 lei. Daca solicitati un nou act de identitate in termen de 15 zile, veti achita doar 7 lei.
Pentru schimbarea actului de identitate cu ocazia modificarii ori schimbarii numelui:
DUPA CAZ, in functie de situatia in care va aflati:
Chitanta reprezentand contravaloarea: