Cazuri în care se eliberează duplicate de pe actele de stare civilă:
a) Duplicatele certificatelor de naştere şi de căsătorie, se eliberează la cererea titularilor, iar ale certificatelor de deces se eliberează la cererea membrilor familiei sau a altor persoane care justifică un interes.
b) Cererile pentru eliberarea altor certificate de stare civilă se pot depune personal sau prin împuternicit cu procură specială, autentificată la un notar public.
Acte necesare:
c) Certificatele de stare civilă greşit întocmite, deteriorate sau retrase din uz, se predau în vederea anulării.
Temei legal:
- art. 100 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 287/2009, Codul Civil;
- art. 57 din Legea nr. 119/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- art. 125 alin.(1), art. 126-127 din H.G. 64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă;
Anularea, modificarea sau completarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, în urma sesizării instanţei de judecată de către:
- persoana interesată;
- structurile de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P./primăriilor sau S.P.C.J.E.P.;
- parchet.
Soluţionarea cererilor de anulare, completare şi modificare a actelor de stare civilă formulate de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate şi de străini este de competenţa Judecătoriei Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.
1. Solicitarea de anulare a unui act de stare civilă este posibilă în următoarele situații:
2. Prin modificarea actelor de stare civilă se înţelege înscrierea unor menţiuni privitoare la statutul civil al titularului, precum:
3. Completarea actelor de stare civilă este calea juridică de punere de acord a datelor cuprinse în ele cu elemente reale de stare civilă; presupune întregirea acestora cu menţiunile omise, atunci când, din diferite motive, unele rubrici au rămas libere.