Actualizat 06.05.2018
Conform ultimelor modificări din legislație, persoanele cu domiciliul în străinătate pot depune actele pentru transcriere atât în România, cât și la consulatele din țară.
Pentru a transcrie certificatele de naștere, căsătorie, actualmente, la dispoziția dvs. sunt propuse câteva opțiuni de a vă programa:
Pentru o programare telefonică, solicitantul trebuie să sune la numărul de contact al Oficiului Stării Civile (vezi lista mai jos).
Pentru programarile on-line, solicitantul trebuie să fie de acord cu prelucrarea datelor personale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Prin programarea on-line sau confirmarea la e-mail solicitantul trebuie să completeze și să răspundă la întrebările din formulare, inclusiv la un e-mail valid.
Prin prezența sa.La moment, opțiunea persistă doar în unele instituții. Câteva oficii de stare civilă acceptând această formă, însă uneori respectiva modalitate nu reprezintă cea mai bună soluție fiindcă există probabilitatea să nu reușiți să depuneți dosarul, motivul fiind numărul limitat de persoane care pot depune actele în ziua respectivă.
Consulatele României, în prezent, oferă cetățenilor români asistență inclusiv la transcrierea actelor de stare civilă. Serviciul este disponibil aproape pretutindeni unde acestea își au sediul. Pentru a beneficia de asistența oferită de Consulate este necesară o programare în prealabil.
Prin intermediul companiilor juridice sau a cabinetelor de avocatură.Uneori, aceată modalitate reprezintă cea mai bună soluție, în cazul în care aveți nevoie să apelați la asistență juridică profesională. Important: asigurați-vă, întâi de toate, că ați semnat un contract în acest sens și ați primit o dovadă de plată. Apelează aici pentru a beneficia de o consultație gratuită în această privință.
Atenție! Manifestați precauție pentru a nu cădea în plasa escrocilor care fac promisiuni, a persoanelor incompetente sau a unor neprofesioniști în materie juridică, precum și a persoanelor neautorizate, care nu vă eliberează bon de plată, dacă apelați la servicii juridice preplătite.
De regulă, nu se vor face programări pentru zilele nelucrătoare, stabilite sau anunţate ulterior prin acte normative ca zile în care nu se desfăşoară activitate de lucru cu publicul. Nerespectarea oricărei dispoziţii referitoare la condiţiile de programare în vederea depunerii cererii duce la anularea rezervării.
Neprezentarea la data şi ora programată, neconformitatea datelor înscrise în rubricile din formularul de programare cu datele care rezultă din actele prezentate duc la anularea ei.
Solicitantul completează în aplicaţia de programare o adresă de e-mail validă, la care va primi un răspuns cuprinzând data şi ora la care este programat să depună cererea.
O programare este alocată unei singure persoane pentru a depune dosarul, în unele cazuri unei familii, dacă există minori.
În unele Oficii de Stare Civilă programările se fac în ziua respectivă, prin prezența solicitantului, eliberând un bon de ordine pentru ziua respectivă sau pentru altă dată.
Indiferent de metoda programării, dosarele care nu vor fi complete, nu vor fi acceptate sau aprobate de autoritațile române. Dosarul trebuie să conțină: cererea, declarația solicitantului, alte declarații și acte de stare civilă, care sunt necesare pentru transcriere. Vedeți lista ( link)
Informația de mai sus, nu poate fi considerată drept regulă. Pentru orice concretizări, luați legătura cu instituția specializată sau adresați-ne întrebarea/întrebările îndeplinind formularul aici (link).
Pentru comoditatea Dvs., prezentăm o listă de link-uri, pe care accesându-le, veți putea lua legătura cu Primăriile din România, în vederea obținerii informației în mod direct.