Începând cu intrarea în vigoare a Legii Cetățeniei nr.21/1991 și până în prezent,Legea a suferit numeroase modificări. Astfel, s-au conturat perioade când procedura de obținere/redobândire a cetățeniei române a fost mai simplă sau, din contra, mai anevoioasă. Pornind de la lucrurile firești, având în vedere că pe parcursul vieții majoritatea dintre noi își creează o familie, apar și copiii care au nevoie de un statut în societate, și nu în ultimul rând de cetățenie.
Cetățenia se obține la naștere sau se dobândeste/redobândește pe parcursul vieții la cerere, în adopție, iar în cazul minorilor cu un părinte sau ambii părinți, la cererea părinților.
Majoritatea persoanelor care au obținut cetățenia română conform art.11 și au solicitat-o inclusiv pentru copiii minori nu vor întâmpina vreoo problemă în viitor. Lucrurile se complică, în cazul în care doar un părinte a solicitat cetățenia românăși o deține legal sau dacă unii părinți nu au solicitat cetățenia și pentru copiii minori, iar ei nu au fost înscriși în adeverința de cetățenie și s-au pomenit în situația cănu își mai pot perfecta actele. Cum se procedează în aceste cazuri. În asemenea situații, statul Român vine în ajutorul părinților cu unele modificări în Legea Cetățeniei.
Persoanele care se încadrează în prevederile art. II din O.U.G. nr. 65 din 21.09.2017, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 760 din 25.09.2017 vor trebui să se adreseze autorităților publice cu atribuții în domeniul actelor de stare civilă, actelor de identitate și documentelor de călătorie (pașaport). Este vorba despre persoanele care au obținut pânăla această dată înscrierea ori transcrierea actelor străine la autorităților publice competente și cărora li s-au respins acest tip de cereri până la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 65/2017, acestea putând depune noi cereri la instituțiile abilitate în materie de stare civilă.
2 (două) poze tip buletin pentru fiecare copil în parte;
pașaport /act de identitate al copilului minor sau pașaport al părinților în care se regăsește fotografia minorului.
NU este necesară prezența copiilor la depunerea jurământului și nici la eliberarea certificatului de cetățenie al acestora.
La depunerea dosarelor privind cetăţenia română este obligatorie prezentarea documentelor de identitate şi de stare civilăatât în original, cât şi în copie legalizată (cu traducere în limba română legalizată/supralegalizate/apostilate, dacă este cazul, în funcție de situația specificăarticolului de lege în temeiul căruia este formulată cererea), în cazul documentelor emise de autorităţile altor state, sau în copie simplă în cazul documentelor emise de autoritățile române. De asemenea, nu vor fi acceptate acte laminate (plastifiate), întrucât elementele particularizante ale documentelor originale au fost deteriorate în urma laminării. În situația în care solicitantul nu prezintă originalul fiecărui document care se regăsește în copie în dosarul constituit, cererea privind cetățenia română nu va fi înregistrată de angajatul ANC, petentul fiind îndrumat în vederea reglementării situației și depunerea ulterioară a dosarului.
În rândurile de mai sus au fost menționate doar cele mai importante modificari efectuate de Legiuitorul Român. Există însăși alte situații în care este nevoie adresarea și la Ministerul de Interne pentru a fi furnizate date despre cetățenie.
Cererile se fac personal sau prin mandatar.